Tuesday, 8 May 2012

gelagat percintaan manusia di sekeliling ku

bukan utk membuka pekung siapa2,
tapi sekadar utk berkongsi cerita sbg tauladan dan peringatan utk semua..

atin ada sorg kwn laki, dya ni x la pown rapat dgn atin, tp dya ni bdk klas atin..
dya tua byk taun dari kami semua yg ada dalam klas 2..
dya pelajar extend n even dulu dya buat medic kew engine ntah dkt luar negara,
then baru masuk pharmacy
dya ni ada seorg tunang b4 diz..
laz2 diorg putus tunang..
yg si lelaki ni prepare semua brg2 dah utk pernikahan mereka berdua di sebbkan dya terlampau mencintai dan menyayangi si gadis ini
di sebabkan timbul nya konflik yg atin sendiri pown xtaw, tup2 diorg ptus..

n di sebabkan brg2 nk nikah semua dah ada n dh prepare mcm2,
pas 2 mak kepada si lelaki ni pown suarakan lah hasrat nya utk meminang seorg gadis yg tua setahun dari shbt lelaki ku ini,
yg merupakan si gadis ini seorang peguam, lawyer..
maka berlangsung perkahwinan mereka baru2 ini..
tetapi,
si lelaki ini tidak melupakan tunangnya, bahkan dya menerima si perempuan tersebut di sebabkan pilihan ibunya selepas dya putus tunang dgn bekas tunangannya..
kasihan bila memikirkan isterinya yg sekarang..

oleh itu kawan2, amik lah pengajaran dari sini, walaupown kamu dah bertunang tetapi tidak semesti nya tunanganmu itu adalah jodohmu..
jodoh pertemuan itu semuanya terletak di tangan ILAHI..
Tetapi jika kau menginginkan jodoh tersebut, maka..
berDOA lah sahabat2ku..pinta dgn sepenuh nya..
pinta kepada yg di atas sana.
iaitu Allah Yang Maha Kuasa..


next story..



mggu lepas, atin pergi shah alam..pas 2 odw balik 2 atin ternampak someone yg atin rasa atin sgt kenal w/pown baru sekali atin jumpa dgn gadis tersebut time kenduri kahwin senior atin..
atin mcm nk pggil n nk tgur..
tapi murut atin x terkeluar sbrg kata2 sebab atin xtaw nama gadis tersebut.
time atin tgok dya,
dya ada bersama seorg jejaka yg nampak sedikit tua ataupown dlam erti kata lain matang..
si lelaki tersebut jgak nmpk seperti alim...
dalam masa yg sama atin jgak terkejut melihat cara pemakaian si gadis tersebut,
yg mana lebih menutup aurat dari sebelum ini..
bkn bermakna sebelum ini si gadis itu tidak menutup aurat tetapi, pada hari tersebut ia nya lebih sopan dan muslimah..

apa kaitan gadis itu dgn cerita atin yg kedua ini?

ok kaitan nya adalah...

ada seorg senior atin, lelaki..si senior atin ni, sebelum ini bercinta dgn si gadis muslimah yg atin ceritakan tadi..
dah lama jugak meraka bercinta semenjak zaman diploma dulu lagi..
nak di jadikan cerita..
pada suatu hari, si gadis ini berubah perngai dan sikap terhadap si lelaki senior atin ni..

dya enggan contact, senior ating cari dya, dya xnk jumpak, kol x agkt msj x blas..
semunya lah usaha senior atin ni menemui jalan buntu..
suatu hari, senior atin kol si gadis tersebut dan seorg lelaki mengangkat panggilan tersebut..
dan memberi kepada senior atin supaya jgn kcu lg gadis tersebut..

senior atin igt si gadis tersebut terkena dek buatan org
tp rupa2nya si gadis tersebut mmg mengkehendaki apa yg dya lakukan
ketika salah 1 kol, si gadis tersebut bersumpah sudah bertunang dgn si lelaki tadi yg mengangkat kol sebelum ini..
senior atin terkesima, dan x dapat berbuat apa2..
padahal dya telah merancang utk bertunang dgn gadis tersebut sbb kedua2 belah pihak family masing2 sudah mengetahui akakn hubungan mereka berdua..

hari2 yg mendatang hanya di hiasi dgn tangisan2 air mata seorg lelaki kerana bagi nya dya amat mencintai dan menyayangi si gadis tersebut..

sampaikan org sekeliling risau melihatkan perubahan yg berlaku terhadap senior atin 2..

hari berganti hari..

dalam masa sekejap cuma, senior atin mendapat pengganti kepada cinta hatinya sebelum ini..
apakah tanda di sebalik semua ini??
kenapa jadi sebegitu..
bukankah sebelum ini si lelaki tersebut byk mengalirkan air mata lelaki akibat gara2 pututs dgn gadis yg di cintai nya sebelum ini..
adakah utk sekadar mengisi kekosongan di lubuk hati..
ataupown
cinta yg baru berputik ini lebih sejati nilai nya..
entah siapa yg tahu kebenaran di sebaliknya kecuali pemilik sekeping hati itu sendiri..


cinta yg di genggam erat tatkala terlepas kenapa tidak kau gapai dan ikat kembali
kenapa kau tidak perbetulkan kembali
kau imam kepada seorg wanita
kau kaum ADAM tercipta utk melindungi kaum wanita

kenapa mesti mencari cinta yg baru jika kau kata kau betul2 mencintainya sebelum ini
kenapa tidak kau rebut cinta tersebut
kenapa kau biarkan ia pergi..

memang
memang
memang orang kata
dan org trus berkata

jika itu jodohmu, usah di cari, ia akan dtg dgn sendiri..
mungkin ayt itu utk kaum wanita..
tp bagi atin ia tidak valid utk kaum lelaki.


bukan semua percintaan itu memberi kesakitan kepada penerima nya..
ada juga terselit kemanisan di antara keramaian manusia..

contohnya..


sahabatku..seorg wanita yg sudah bergelar isteri kepada seorg suami walaupown pada usia yg muda..
pada ketika usia yg sama dgn ku..
perkahwinan mereka berdasarkan agama..
bercinta nya si gadis dgn jejaka lain..
tetapi perkahwinan dgn jejaka lain selapas si gadis menumpang kereta si jejaka pada satu incidence yg tidak di sengajakan dan terpaksa..

si jejaka trus jatuh cinta pndg pertama dgn shbtku si gadis ini,..
padahal baru pertama kali bersua dan tidak pernah kenal pown sebelum ini malah si gadis usdah punyai pilihan hati..

suaminya itu, iaitu si jejaka yg memandu kereta tadi..
terus pergi ke rumah si gadis berjumpa dgn kedua ibu bapa si gadis,
dan terus melamar si gadis sahabatku tadi..
si gadis pown meninggalkan pilihan hatinya setelah mendapat petunjuk di dalam sujudnya...

dgn mudah sekali mereka melangsungkan perkahwinan..
malah, baru2 ini, aku melihat pointer si gadis tersebut..
byk peningkatan w/pown dya sudah bersuami..
kami2 yg masih single mingle tidak bersuami ini pulak yg terkontang-kanting dgn  result exam masing2..
tahniah sahabatku..pilihan yg bijak..aku tumpang gembira melihat kebahagiaan mu..
malah sekarang si gadis tersebut sudah mengandungkan anak dari zuriat suaminya yg kandungannya sudah berusia 3 atau 4 bulan...
alhamdulillah..


itulah shbt2 sekelian..
senang kan..jika jodoh itu mmg milik kita, insyaAllah ia akan dtg dgn sndr nya dan di atas ketentuan Nya..
masyaAllah..
hebat Nya kekuasaan Mu Ya Allah..


ya Allah..aku ingin pinta doa darimu..
walau ku tahu diri ini telah byk melakukan dosa terhadapmu
dan diri ini byk ingkar terhadapMu Ya Allah..


AKU DOAKAN SEMOGA, NAMA INSAN YG BERADA DALAM DIRI AKU INI DAN HATIKU INI, PADA SAAT DAN KETIKA INI, ADALAH JODOHKU YA ALLAH..

TETAPI JIKA DIA BUKAN JODOH UNTUKKU YA ALLAH..
AKU REDHA AKAN KETENTUAN MU YA ALLAH..
AKU REDHA...

kebenaran

assalamualaikum semua..

dah lama ye atin x mencoret-coret dgn blog buruk atin ni..
tp mlm ni,,i have time to all of this..

kenapa ye, CINTA itu sering kali di persalahkan..
sebenarnya, CINTA tu x salah sama sekali..
ia adalah perasaan halus yg tuhan wujudkan selepas kecintaan kepada-Nya dan selepas kecintaan kepada keluarga..
yg sebenar nya salah adalah org yg berada di dalam nya..
tapi sering kali terjadi, manusia menyalahkan cinta yg Allah wujudkan di dalam sanubari nya..

andai kau tahu sahabatku..
perasaan halus itu amatlah suci dan murni
tetapi bergantung kepada cara kau mencorakkan nya
warna apa yg kau pilih sebagai penyerinya
dan berus apakah yg kau gunakan utk melakarkannya

apabila cinta itu hadir dan wujud di dalam sanubari setiap manusia yg Allah pilih utk menerima nya tika itu
kenpa mesti kau perkotak katik kan kurniaan Allah itu
kenpa bukan kau jagai ia,
kenapa bukan kau suburi ia
tmbhkan pahala mu di dalam nya
bukan dgn menambahkan dosa2mu di dalam nya..

lempar ke sana lempar ke sini
pinjam ke sana pinjamkan ke sini

atin ada terbaca satu kata2 dekat facebook tadi,
katanya


its true enough my frens
atin rela menangis mendengar kejujuran daripada menanangis setelah rahsia pembohongan terbongkar di depan mata