Monday, 19 March 2012

bakal imamku seorang perwira

SUAMIMU SEORANG PERWIRA
(Khas buat isteriku yang tidak pernah memahami)


... Ketika bening zuhur tunduk
istana yang dibina dengan cinta
sumpah semati dan hidup - musnah


retaknya tak pernah dipinta
kehancuran tak pernah didoakan
hawaku yang tak pernah ingin untuk memahami


kehendak perkhidmatan yang memerlukan
tenaga, taat setia suami seorang perwira
masa, tenaganya dan tugasnya
adalah isteri pertama :


Lafaz nikahku
sebenarnya satu perikatan dengan amanah bangsa
jika kesabaran tidak bertapa di hati
syaitan berleluasa dengan busar iri


Ketahuilah isteri ku
tugas suami perwira tidak seperti seorang guru
pulangnya sudah tentu waktu


langkah pulang ke rumah suami perwira
tidak siapa tahu waktunya
adakala subuh telah jantan
adakala malam telah menyembunyikan kelamnya
ada kala senja tidak beremang
jika kau tidak sabar keseorangan
maka bahtera kita
mahligai kita akan goncang..


Fahamilah suasana suami perwira
masanya bukanlah untuk mu sentiasa
mungkin dirimu hanya tempat persinggahan sementara


dan mungkin juga sebagai memenuhi tuntutan agama
jika kau tidak sanggup ditinggalkan bila malam
mungkin lama mungkin lama


justeru janganlah belayar sekapal dengan suami perwira ;
kerana perjalananmu hanyalah satu perjudian
yang akan menewaskan kesabaran
dan kitalah mangsanya.


Nukilan:


Lt Kol Mohd Radzi Abd Hamid
MK Taktikal 15 RAMD
Airstrip, Terendak
30 Nov 03







ok...b4 dat nk mnx maaf coz dah berhabuk sgt sgt sgt lah blog atin ni..
dah lama gler kowt x jenguk diz blog sbab not in mood nk writing segala bagai ni..
tp rite after atin terjumpak sajak ni, trus je atin rasa nk post something dkat blog ni..cday sgt bla atin bca sajak ni.

bukan cikit pengorbanan isteri seorg perwira negara ni..
atin harap jika jodoh atin dgn pegawai kapten navy mohamad azizul bin rosli,
atin mohon supaya Allah berikan kekuatan pada atin utk hadapi semua 2..

KESABARAN 2 sgt pntg n atin hope, i can be one of it yg penuh dgn kesabaran..

ciap nangis lagi tadi baca diz sajak..
maybe org yg x pham n xde on dat place akan gelak bila tgok situation camni, tp not 4 me..
coz i'm in dat shoes rite now..

n almost a few month lagi,
my boyfie akan naik kapal selama 6 bulan..
so, i need 2 be TOUGH...




inilah mereka..perwira bangsa



beliau dekat skuad nya
SKUAD SKUAD SEDIA!!!!

No comments:

Post a Comment